Αντικρίζοντας τον πάτο...
Οι μετοχές που μας πληγώνουν
Σύνδεσμοι


Σλοβακία: Μία ακόμα χώρα στο Ευρώ
566 αναγνώστες
Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2009
14:20

Το 2009 αναμένεται να είναι η χρονιά του Ευρώ.

Με τη Σλοβακία, τη πρώτη χώρα από την Κεντρική Ευρώπη που μπαίνει στην ευρωζώνη (η Σλοβενία πάντα θεωρούνταν πως ανήκει στο δυτικό κόσμο...), αλλάζει ουσιαστικά ο χάρτης του κοινού νομίσματος. Μία σχετικά αδύναμη οικονομία, αλλά με προοπτικές, αυξάνει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που δεν έχουν δυνατές οικονομίες και που είναι πιο πιθανό να αποσταθεροποιήσουν, παρά να ενδυναμώσουν το νόμισμα.

Όμως η ευρωζώνη έχει ανάγκη αυτά τα κράτη, γιατί έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Εξάλλου το γεγονός πως σήμερα ακόμα και η Μεγάλη Βρετανία σκέφτεται να υιοθετήσει το ευρώ, δίνει νέες προοπτικές στο κοινό νόμισμα, το οποίο σε λίγα χρόνια θα αποτυπώνει οικονομίες με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και με περισσότερες έντονες αντιθέσεις σε σχέση με σήμερα.

Το ερώτημα είναι αν η συμμετοχή νέων κρατών στην ευρωζώνη επηρεάζει την ελληνική οικονομία. Κατ'αρχήν είναι αρνητικό μια και οι επενδύσεις πλέον μπορούν πιο εύκολα να κατευθυνθούν πχ. στη Σλοβακία, παρά στην Ελλάδα. Χάνει ουσιαστικά η χώρα μας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως η πιο φτηνή χώρα στην ευρωζώνη σε εργατικό κόστος. Από την άλλη αποτελεί πρόκληση για τους έλληνες επιχειρηματίες. Δύσκολο πάντως να δωθεί μια σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το γεγονός πάντως πως ένα ακόμα "αδύναμο" μέλος μπαίνει στην ευρωζώνη, αυτό σημαίνει πως ίσως αυξηθούν οι απαιτήσεις προς μια οικονομική σύμπραξη με πιο χαλαρούς όρους και όχι μια ευρωζώνη με αυστηρή τήρηση του συμφώνου σταθερότητας.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μετοχές που βρίσκονται στα ιστορικά χαμηλά τους! Μία προσπάθεια να παρουσιαστούν μετοχές που βρίσκονται στα χαμηλά έτους και να αποτιμηθούν οι δυνατότητές τους να ξεφύγουν από αυτά τα χαμηλά... Εξάλλου μία μετοχή που βρίσκεται στα χαμηλά έχει στατιστικά μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου και φυσικά το ανάλογο ρίσκο!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις